Защо е необходима детегледачка?

Детегледачката – онзи външен на пръв поглед човек, който се ангажира периодично или за постоянно с грижите за децата. През погледа на някои родителите детегледачката е точно това. През погледа на други родители, детегледачката е спасението в ситуации, в които родителят не може да се справи по една или друга причина с грижите за детето. За трети родители, детегледачката е отмяна, временно заместваща родителите. Какви са ползите за родителите и за децата и защо е необходима всъщност детегледачка?

За децата

За децата детегледачката има огромна полза от гледна точка на това, че тя внася едно необходимо разнообразие, в понякога омръзващата семейна среда. Колкото и в дома да има мир, хармония, спокойствие и любов, идва момент, в който се загнездва скуката. Детегледачката притежава необходимите опит и професионализъм, да внесе разнообразието, от което децата имат нужда. В голяма степен, детегледачките са една идея педагози, доза психолози и могат да внесат цвят в ежедневието на децата, за които се грижат. Децата получават още един бонус, когато са с детегледачка- те се научават на нови неща. Новите умения и познания за децата, идват по естествен начин, посредством комуникацията с различен човек, възрастен който има различни от родителите знания и умения. Колкото и да е всестранно развита личност, родителят надали умее и може всичко. За сметка на това, детегледачката със сигурност притежава някое по- различно, интересно, та дори и екзотично умение. Например, детегледачка която владее още един език. А защо не и детегледачка, която умее да изработва различни ръчно правени предмети? А такава, която умее да пее или има актьорски умения? Колко забавно и интересно е всичко това за детето.

За родителите

С помощта на детегледачката, родителите получават бонус време, което да използват и да оползотворят според своите нужди. Някои родителите активно използват това време за да си почиват. Други родителите оползотворяват времето изпълнявайки работни или домакински ангажименти. Трети имат нужда от детегледачка, за да се откъснат от вечните битовизми и да отделят време един за друг. Въпреки, че е външен човек, а може би именно поради тази причина, детегледачката следва инструкции, спазва изискванията и изпълнява желанията на родителите по отношение на начина на полагане на грижи за детето. Тоест, дори когато родителят бива временно заместван от детегледачка, грижите за детето или децата не се различават от неговите собствени грижи. Не трябва да се пропуска и фактът, че оставайки с детегледачка, детето се учи на самостоятелност, на дисциплина, да общува с чужди хора, при това възрастни. Колкото и незначително да изглежда всичко това, след време положителните резултатите от общуването с детегледачка започват да се проявяват.
Използването на услугите на детегледачка има своите предимства както за детето, така и за родителите. И двете страни получават много повече от просто грижа- получават време, получават внимание, получават разнообразие под една или друга форма.